http://paardenmondzorg.nl/wordpress/wp-content/uploads/snijtandcorrectie-thumb.jpg

Snijtandcorrectie bij een paard

04/03/2010

Dit zijn de snijtanden van een 8-jarige volbloed ruin die nog nooit eerder is behandeld door een paardentandarts.

voor de correctie

voor de correctie

Wat zie je?
De snijtanden lijken voor een ongetraind oog gewoon in orde, maar zodra je er beter naar gaat kijken, zie je een behoorlijke asymmetrie.

de verhoudingen

de verhoudingen

Als je kijkt naar de de horizontale verhoudingen, de lijnen 1-2,  zie je dat de snijtanden op de hoek elkaar links lager raken dan rechts.  Ook valt op dat de onderkaak  (van voren gezien)  naar rechts zit ten opzichte van de bovenkaak, lijnen 3-4. Dit wordt in het Engels `offset` genoemd.

De gevolgen
Nu kan je denken, `Tja, wat maakt dat nou uit, mijn paard eet nog gewoon goed?` of `Zo zien de tanden van mijn paard er nu eenmaal uit, dat is natuurlijk´. Maar… Deze op het oog kleine afwijkingen, hebben grote gevolgen voor de kaakgewrichten, de zogenaamde  TM-gewrichten. Bij betasting van het rechter TM-gewricht reageerde deze ruin gevoelig, dit betekent dat het pijnlijk is. Waarschijnlijk omdat er rechts meer druk op staat dan links. Bij het berijden van het paard kan dit problemen opleveren. Paarden zijn vaak `eenzijdig´ of `minder attent op een bepaalde kant´, in dit geval de linkerkant.

Vergelijk het met een scheef gekapte hoef en de effecten op de beengewrichten wanneer die voet landt en moet afrollen.

zijaanzicht

zijaanzicht

Van de zijkant bekeken zie je dat de bovenste snijtand op de hoek een kleine haak heeft, deze is niet aanwezig aan de andere kant. Een haak zoals deze ontstaat doordat een gedeelte van de bovenste tand niet netjes op de onderste tand aansluit. Dat stuk van de tand heeft geen tegendruk, en ondervindt geen slijtage.
Het feit dat de andere kant geen haakje heeft, en wel netjes op elkaar aansluit komt door de asymmetrie in de snijtanden.

De correctie
Het doel van de correctie is om de onderkaak van het paard zijn bewegingsvrijheid terug te geven. Op deze manier krijgt deze de optie om weer vrij van links naar rechts en voor naar achter te kunnen bewegen. De onderkaak wordt niet in een nieuwe stand gedwongen.

De bewegingsvrijheid van links naar rechts ontstaat door correctie van de horizontale lijnen.

vooraanzicht na correctie

vooraanzicht na correctie

De voor- en achterwaardse beweging van de onderkaak wordt beïnvloed door de hoek waarin de onderste snijtanden de bovenste raken. Als de boventanden te stijl zijn, en de hoek dus te scherp, dan gaan de bovenste snijtanden de onderste als het ware overlappen en dan botst de onderkaak tegen de bovenste snijtanden. De kleine haak op de linkerhoek van de bovenste snijtanden doet het omgekeerde. Deze blokkert de achterwaardse beweging van de onderkaak.

zijaanzicht na correctie

zijaanzicht na correctie

Overcorrecties
Op de foto’s is te zien dat op bepaalde snijtanden meer tand is weggehaald dan nu noodzakelijk. Dit is om te voorkomen dat deze sneller doorkomen vanwege het gebrek aan tegendruk en slijtage. De foto is van onderen genomen en laat zien dat de bovenste snijtanden rechts meer overlap hebben dan links.

vooraanzicht van onder gezien

vooraanzicht van onder gezien

Tot slot
Al deze correcties kunnen alleen gedaan worden met electrisch aangedreven handstukken. Het paard is licht gesedeerd door een dierenarts, zodat het een nauwkeurige en ontspannen ingreep is.

Previous post:

Next post: