Marieke Huijbers

Marieke Huijbers is paardentandarts, gecertificeerd aan de Academy of Equine Dentistry.
Zij verdeelt haar tijd tussen werk in Australië en Nederland.

Marieke Huijbers op een paard

Na het verkrijgen van haar doctoraal titel in de Ontwikkelingspsychologie aan de Universiteit van Nijmegen, besloot Marieke van het geijkte pad af te wijken en iets totaal anders te doen. Ze wilde haar levenslange wens vervullen om te werken met paarden.

Doordat ze is opgegroeid tussen de paarden mét ouders met een succesvolle praktijk voor tandheelkunde (implantologie), was de sprong naar de paardentanden eigenlijk heel logisch.

Paard na behandeling van Marieke Huijbers paardentandarts

Haar dierenarts stelde voor om naar de Academy of Equine Dentistry te gaan. Deze bevindt zich in Idaho, de Verenigde Staten. Dit is de paardenmondzorg opleiding in Amerika die opleid én certificeert tegelijk en wereldwijd een zeer goede reputatie heeft. Ze werd toegelaten en een periode van studeren en hard werken volgde.

Meerdere trips naar de Academy en een periode van jaren werkervaring op doen naast de beste paardentandartsen verspreid over de wereld (Nederland, België, USA en Australië) hielpen haar om het vak van paardenmondzorg goed te leren en haar certificaat te behalen.

Haar grote passie voor paarden en de voldoening die het geeft om ze te helpen, hebben er voor gezorgd dat deze onverwachte carrièreverandering een groot succes is.

Door haar grote nieuwsgierigheid staat Marieke altijd open om zoveel mogelijk te leren, zowel op rijtechnisch als op tandheelkundig gebied.

Marieke Huijbers aan het werk met snijtanden van een paard

De afgelopen jaren heeft ze veel kansen gehad om paarden te rijden in allerlei disciplines en op die manier veel te leren over de verschillende trainingsprocessen. Dit variëerde van de gangenspecialisatie bij de IJslandse paarden, tot Quarter Horses (waaronder cutting horses), dravers in Californië en New Jersey, en een zeer intensieve periode renpaarden rijden in Australië.

Paardenmondzorg is altijd in ontwikkeling, daarom is het belangrijk regelmatig terug te keren naar school om op de hoogte te blijven van nieuwe informatie, behandeltechnieken en instrumentaria. Samenwerkingsverbanden met andere paardentandartsen zijn hiervoor essentieel. Marieke geeft, net zoals vele terugkerende gecertificeerde paardentandartsen, les aan studenten van de Academy.

Marieke werkt voor het grootste gedeelte van het jaar in Australië, de maanden mei/juni/juli zullen echter altijd beschikbaar blijven voor werk in Nederland.

The Academy of Equine Dentistry heeft internationale bekendheid en staat als hoogste aangeschreven. Het is, naast een opleidingscentrum een grote onderzoeksfaciliteit op het gebied van paardentanden.

The International Association of Equine Dentistry is een zusterassociatie van de Academy. De IAED verzorgt geen opleidingen, maar houdt zich vooral bezig met de (internationale) betrekkingen tussen paardentandartsen.

The Australasian Association of Equine Dentistry