http://paardenmondzorg.nl/wordpress/wp-content/uploads/missendekies-paard-thumb.jpg

Het gevolg van een ontbrekende kies

30/05/2010

Dit is een interessante casus om te laten zien wat er gebeurt in een paardenmond als er een kies ontbreekt.

Wat zie je?

Hieronder zie je de kiezenrij van een 6-jarige ruin. Enkele weken voor deze foto heeft iemand de scherpe randen van de bovenste kiezen weggevijld. Helaas is bij deze behandeling niet opgemerkt dat de achterste kies onderin ontbrak en dat hierdoor de bovenste kies veel sneller is doorgekomen dan de rest. Dit verschijnsel wordt ook wel hypereruptie genoemd.

de kies bovenin is verder doorgekomen dan de rest

de kies bovenin is verder doorgekomen dan de rest

De gevolgen

Dit zorgt voor verschillende vervelende gevolgen. Door deze lange, uitstekende kies wordt de bewegingsvrijheid van de onderkaak geblokkeerd.  De onderkaak hoort van links naar rechts en voor naar achter te kunnen bewegen. Het paard zal zijn hoofd minder vrij kunnen bewegen tijdens het rijden en het malen van voedsel. In veel gevallen zorgt het ervoor dat een paard eenzijdig gaat eten. Dit betekent dat die zijde meer slijtage ondervindt en de mond uiteindelijk een scheefstand ontwikkelt.

Wanneer dit onbehandeld blijft wordt de situatie geleidelijk erger. De kies blijft namelijk doorkomen met een snelheid van enkele milimeters per jaar. Uiteindelijk zal de kies het tandvlees en het bot van de onderliggende kaak raken en schade veroorzaken. Dit is heel pijnlijk.

De kies zelf raakt ook beschadigd. Door de continue kracht van de kies op het kaakbot ontstaat er een grote druk. Te veel druk op de kies zorgt voor afsterving van de zenuwen en bloedtoevoer (de pulpa) binnen de kies. Dit veroorzaakt onstekingen, met alle gevolgen van dien.

Hieronder een foto van een paardenschedel waarbij er botschade is ontstaan door een te lange kies.

schedel van een paard met botschade door te lange kies

schedel van een paard met botschade door te lange kies

De behandeling

De behandeling van een paardengebit in deze situatie is niet gecompliceerd. De kies wordt ingekort met een electrisch aangedreven vijl met luchtafzuiging. Tijdens de correctie is het belangrijk dat de kies niet langer dan enkele seconden per keer gevijld wordt om oververhitting te voorkomen. De luchtafzuiging zorgt tegelijkertijd voor koeling. Het is heel belangrijk dat er tijdens de correctie geen pulpa (de zenuwen en het bloedtoevoer in de tand) wordt blootgelegd. Met een felle hoofdlamp kan dit goed in de gaten gehouden worden

De rest van het gebit wordt meteen behandeld. Het gebit wordt in balans gebracht door delen van kiezen die te hoog zijn te corrigeren. Aan de witte plekken op de foto hieronder is duidelijk te zien dat alleen hoge punten gecorrigeerd zijn. Het is niet de bedoeling om kiezen te vijlen die geen correctie nodig hebben.

missendekies-paard2

het paardengebit na de eerste globale correctie

Na de correctie

Het paardengebit is in balans gebracht en de onderkaak heeft de mogelijkheid om alle bewegingen te maken (links, rechts, naar voor en achter).

het paardengebit vlak na alle correcties

het paardengebit vlak na alle correcties

Previous post:

Next post: