De gebitscontrole

Een goed begin is het halve werk

shetland pony met asymmetrisch hoofd

De gebitscontrole begint altijd aan de buitenkant van de mond. Het hele paard wordt bekeken: Zijn er opvallendheden, hoe is de conditie en de vacht? Dan wordt de aandacht gericht op het paardenhoofd: Is deze symmetrisch, is er uitvloeiing uit de neusgaten, zijn er bulten of wondjes aanwezig? Tijdens dit alles wordt er bekeken of het paard bij betasting ergens gevoelig op reageert. Hierbij wordt met grote aandacht gelet op de TM gewrichten. Paarden met een disbalans in hun gebit hebben, net zoals mensen, pijn aan dit gewricht.

Vervolgens worden de snijtanden beoordeeld, de molaren gevoeld en gecontroleerd of er wondjes in de mond zijn. Bij de beoordeling van de tanden wordt gelet op de verhouding tussen de alle onder- en boventanden. Natuurlijk wordt dan ook meteen gesignaleerd of een paard scherpe randen heeft.

Wanneer moet er een gebitscontrole plaatsvinden?

Bij paarden tussen de 2,5-5 jaar: Iedere 6 maanden

te laat gewisselde melktanden van een paardengebit

In deze leeftijdsperiode is een paardengebit actief aan het wisselen en zal aan het einde zo’n 24 melktanden verloren zijn. Het is heel erg belangrijk dat het wisselen goed verloopt, want achtergebleven melktanden zorgen ervoor dat permanente tanden te laat doorkomen. Met alle gevolgen van dien.

Bij paarden ouder dan 5: Minimaal één keer per jaar.

Een paardengebit is altijd in beweging. Door de continue doorbraak van de tanden, 2-5 mm per jaar, is het belangrijk het gebit in de gaten te houden om problemen te voorkomen.

Paarden met acute problemen.

een paard met een bult op zijn hoofd

Bij paarden die ineens problemen laten zien met eten of rijden, die stinken uit hun mond, bulten op hun hoofd ontwikkelen of eenzijdige neusuitvloeiing laten zien:
Er is waarschijnlijk iets gebeurd in de mond.

Bij aanschaf / in training krijgen van een nieuw paard

Het trainen van een paard wordt een stuk effectiever wanneer het gebit in orde is.


Ga door naar de gebitscorrecties»